top of page
Yazarın fotoğrafıİst.Özel Ders Merkezi

Stres Yönetimi

Performansa dayalı çalışmalarda stres yönetimi çok önemlidir.  Stresi yönetebilmek için öncelikle stresin sebeplerini iyi bilmek gerekir. Yüksek kaygı bunlardan en etkili olanıdır. Düşük kaygı da aynı etkiye sebep olur. Kaygıyı belirli bir seviyede tutabilmek inanın ki gece gündüz ders çalışmak kadar başarıyı olumlu yönde etkiler. Bunun için başarı durumumuza göre uygun politikayı belirlemek gerekir. Sınav kaygısını belirli bir seviyede tutabilmek için aşağıda öğrenci profillerine göre izlenebilecek  politikalara örnekler verilmiştir.

***Çok Başarılı Öğrenci***

“Dönemin ilk deneme sınavında %96 başarı sağlayarak sınıfımın birincisi oldum” Bu durumda izlenebilecek politika şöyle olabilir: Güzel bir sonuç aldım. Demek ki şimdiye kadar olan çalışmalarımda %96 başarı sağladım. Konuları çok iyi anlamışım. Ancak bu sınavda başarılı olmam sene sonundaki gerçek sınavda da başarılı olacağım anlamına gelmez. Hem %4’lük bir başarısızlığım var hem de daha öğrenmem gereken birçok konu var. Bakalım aynı başarıyı sürdürebilecek miyim? Asıl iş şimdi başlıyor. Eski konuları unutmamalı, yeni konuları da eksiksiz öğrenmeliyim. Sınıf birinciliğimi korumak birhayli zor olacak.

***Başarılı Öğrenci***

“7. sınıf SBS puanım 487 (500 puan üzerinden). Şuan 8. sınıf öğrencisiyim ve ilk SBS deneme sınavından 407 puan aldım.” Bu durumda şöyle düşünülebilir: Aldığım sonuç iyi bir sonuç değil. Bu senenin ilk sınavında geçen seneden 80 puan aşağıda bir puan aldım. Ancak bu sınavda başarısız olmam sene sonundaki gerçek sınavda da başarısız olacağım anlamına gelmez. Gerçeği konuşmak gerekirse yeteri kadar soru çözmedim. Tekrarlarımda da bazı eksikler var. Neyseki problemin farkındayım. İlk iş olarak sınavda yaptığım yanlışlarımı gözden geçirip anlamadığım konuları tespit edeceğim. Öğretmenlerimden yardım alacağım. Geçen sene SBS’den 487 puan aldım. Ben bu başarılı duruma birkaç günde gelmedim, birkaç günde de başarım azalmaz. İyi ki ilk sınavımda eksikliklerim açığa çıktı telefisi mümkün.İlk hedefim önümüzdeki deneme sınavından 487’nin üzerinde bir puan almak. Benim gibi farkındalık duygusu yüksek bir öğrenci için bu çok da zor değil.

***Az Başarılı Öğrenci***

“Hiçbir deneme sınavından iyi bir netice alamadım. Başarılı olmak bana göre değil herhalde.” Bu gibi durumlarda şöyle bir politika izlenebilir: Hakikaten başarısızım. Özeleştiri yapmak gerekirse ders çalışmayı hiç sevmiyorum. Aslında başarılı olmayı istiyorum ama ders çalışmayı istemiyorum.  İçinde bulunduğum durum az çalışmaktan  kaynaklanıyor galiba. İstesem başarılı olabilirim. Çok çalışanla hiç ya da az çalışanın bir farkı olmalı. Bende bir problem yok. Sadece ders çalışmayı sevmiyorum dolayısıyla başarılı olamıyorum. Rehber öğretmenimden yardım alıp bu durumdan nasıl kurtulabileceğimi öğrenerek işe başlayabilirim. Zaten bir işe karar vermek işi bitirmenin yarısıdır. Şimdiden başarılı olmaya başladım galiba:))

Örneklerden de anlaşılacağı üzere başarılı oldukça azalan kaygıyı yükseltme, başarısız oldukça da yükselen kaygıyı azaltma stres yönetimi için çok önemlidir. İstanbul Özel Ders Merkezi deneyimleriyle sizin ya da çocuğunuzun başarılı olabilmesi için farklı motivasyon teknikleri kullanarak kişiye özel etkili sonuçlar alır. Sizin ya da çocuğunuzun eğitimine talibiz. Çünkü eğitim bizim işimiz…

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

İstanbul Özel Ders Merkezi

Alanında uzman eğitim kadrosuyla yıllardır hizmet veren kurumumuz, gayretlerinin karşılığını öğrencilerinin başarılarıyla kat ve kat...

Konu Tekrarının Önemi

Yeni işlenen konunun tekrarını en kısa zamanda mutlaka yapmak gerekir. Çünkü tekrarlar, işlenen dersin hayal edilmesidir aynı dersin...

Motivasyonun Başarıdaki Etkisi

Sınavlar yaklaşmış olmasına rağmen ders çalışırken motive olamıyor musunuz işte nedenleri ve çözümleri. Motivasyon belli bir davranışı...

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page